Üflemeli Çalgılar Nelerdir?

Yazar: Unknown Tarih: 13:53 Kategori: Yorum: Yorum Yap



Üflemeli Çalgılar Nelerdir? Kaç Çeşit Nefesli Çalgı Vardır?


Üflemeli çalgı isimleri, üflemeli çalgılar nelerdir ve kaç çeşit üflemeli çalgı vardır konulu makalemize hoş geldiniz. Üflemeli çalgılara ilgisi olan birisi olarak kaç çeşit üflemeli çalgı vardır hususunda sizleri bilgilendirmek istiyorum. Ayrıca yazımızın devamından üflemeli çalgı nedir gibi sorularınızın yanıtını da bulabilirsiniz. Sizlerde kullanmış olduğunu üflemeli çalgılar hakkında web sayfamızda yorum yapabilirsiniz. Müzikle uğraşan kişilerin büyük bölümü nefes gerektiren çalgılarını yani enstrümanları çalmanın çok zor olduğunu dile getirmektedir. Bu yüzden bu alanda ilerlemek istiyorsanız özellikle nefesinizin kuvvetli olmasını gerektiğini bilmenizi isteriz.


Üflemeli çalgı nedir? Nefes yoluyla çeşitli tonlarda ses çıkarmak için kullanılan müzik aletlerine üflemeli çalgı denilmektedir. Ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılan üflemeli çalgılar genel olarak şu şekildedir.

Kaval: Altta 1, üst kısımda 7 deliği vardır. Genelde halk arasında çoban çalgısı olarak bilinmektedir.
Sipsi: Maksimum 25 cm uzunluğunda olan kamışlardan imal edilir. Alt kısmında 1, üst kısmında 5 olmak üzere toplamda 6 deliği bulunmaktadır.

Mey: Yaklaşık olarak 30 santimetre uzunluğunda olan bu nefesli çalgı aleti çalınması en zor olan müzik aletlerinden birisidir. Bir ses çıkarmak için yeni başlayan kişilerin yaklaşık olarak 1 ay uğraştıkları bilinmektedir.

Tuba: Tuba bakır üflemeli çalgılar içerisinde sesi en kalın olanıdır. Orkestralarda ekseri bir adet tuba yer alır. Yaylı çalgılara bas sesi elde eden kontrbas benzer, tuba da bakır üflemeli çalgılara bas sesiyle birlikte rol alır. Tubanın uca doğru genişleyip oluşturulan kıvrımlı teşrihi, çan tarzında bir kalakla son bulur. Ağızlık kısmı huni şeklindedir. Gövde üstünde trompette olduğu gibi farklı perdelerden ses veren ve kangal olarak isimlendirilen ilave borular ile bu boruları açıp kapamaya yarayan bir piston tertibatı bulunmaktadır. Günümüzde tubanın muhtelif devletlerde kullanılan hayli farklı dizaynları mevcuttur.

Zurna: Zurna, Türkiye’nin bir hayli mahalinde kullanılan, tahta, metal ve kamış kullanarak meydana getirilen, yüksek sesli, bundan dolayı büyük davul ile beraber çalınan, yeniden bundan dolayı aleni havada kullanıma müsait, nefesli saz türüdür.

Trompet: Bir ağızlık ve şahsı üstüne kıvrılmış silindir şeklindeki borudan meydana gelir. Ağız bölümü kâse taklidi konik şekildedir. Ses rengi parlayan ve çınlayan özelliktedir. Korno benzer trompet de çalma prensipleri açısından aynıdır. Trompetin diğer üflemeli çalgılardan mühim bir ayrımı, üfleme esnasında 2 yahut 3 kere ses düzenlemesi gerçekleştirilebilmektedir.

Trombon: Fincan şekilli bir ağız tertibatına dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarmaktadır. Boru uzunluğunu değiştiren ve “kulis” isminde olan bir sürgüsü bulunmaktadır. Bu sürgü trombonun alternatif notalarda ses çıkarabilmesini mümkün kılar. ilk olarak 15. asırda kullanıldığı bilinmektedir.

Mızıka: Armonika veya mızıka, üflemeli bir müzik aletidir. İngilizce harmonica kelimesinden türemiştir. Nefes ve dil ile çalınan delikli bir müzik aletidir. Blues, Country ve Western benzer nağme dallarında epeyce yaygındır.

Saksafon: sıklıkla koni ve “S” tarzında pirinçten üretilen, ağzındaki kamış vesilesiyle ses çıkaran bir çalgıdır. 1840’li Yillarda, Adolphe Sax aracılığıyla tasarlanmıştır. Saksofon ekseri pop ve caz müziği ile ilişkilendirilse de, ilk olarak klasik batı müziği ve silahlı güç müziği çalgısı olarak tasarlanmıştı.

Tulum: Tulum Küçük Asya’nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Gümüşhane, Ardahan, Erzurum şehirlerinde ve oldukça yakın zamana kadar Sivas’ın Karadeniz kesimindeki Suşehri ovasındaki kazalarında ve aynı kesimde bulunan, aynı kültüre sahip Şebinkarahisar da kullanılan nefesli bir toplum müzik aletinin isimidir.

Ney: Türk müziğinin en önemli müzik aletlerinden birisidir. Özellikle dini nitelik taşıyan eserler ney eşliğinde okunmaktadır.

Flüt: Toplamda 3 parçadan oluşmaktadır. Günümüzde özellikle liselerde müzik derslerinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Fagot: Ağaçtan nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir araç olan Curtal’dan, 16. çağ’da Avrupa’da türemiştir. Ses aralığı 3,5 oktav olan, akçaağaç, ahşabı ve metal borudan meydana getirilen fagotun uzunluğu 1,3 metre, borunun açılmış haliyle 2,5 metredir.

Klarnet: Katı ve dirençli ağaçlardan ekseri de karaağacından meydana getirilen üflemeli bir araç çeşididir. Bir tür katı kauçuk olan ebonitten, üstelik metalden yapılanları da mevcuttur.
Son yıllarda birçok kişi yeni yeni üflemeli çalgı aleti keşfetmiş olsa bile listemizin dışında yer alan üflemeli müzik aletleri dışında popüler olan bir çalgı aleti yoktur.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder