Lityum Elementinin Özellikleri Nelerdir?

Yazar: Unknown Tarih: 13:57 Kategori: Yorum: Yorum Yap





Lityum 1a grubu içerisinde yer alan bir elementtir. Bu gruptaki elementlere alkali metaller adı verilmektedir. Lityumun akışkan durumdaki kıvamı suyun olsa olsa yarı yarıyasıdır. Sert vaziyette ise en hafifçe metaldir. Lityumun üstünden kesilince yüzeyi gümüş rengindedir, amma velakin bir dakika içerisinde havayla münasebetiyle birlikte gri bir satıha tahavvül eder. O2′ler tepkimeye girmiştir ve li2o meydana getirmiştir. Lityum elektron verme ve pozitif yüklenme meyilindedir.

Simgesi: Li
Atom numarası: 3
Atom kütlesi: 6.941(2) g/mol g/mol
Elektron adedi: 3
Elemet dizini: alkali metal
Periyodik tablodaki konumu: 1a
Nesnenin durumu: sert
Görünüşü: gümüşe benzeyen gri, ak

Lityum basitçe paslanır. Alaşımları al bir alevle yanar, soğumuş suda çözünür. Saf haldeyken diğer alkali metallere nispeten daha da az tepkinir. Çözelti vaziyetinde kuvvetli bir indirgendir. Şiddetli bir şekilde yandığında göz kamaştırıcı ak renkli bir fer verir.


Tüketim yerleri: birincil tüketim çevresi akümülatörlerdir. Lityum, lityum akümülatör artı uç olarak kullanılmaktadır. Alkalin akümülatörler gibi, çinko akümülatörlere göre daha çok güce muktedirdir. Ek olarak sıcaklık transferi bileşimlerinde kullanılır. Lityum organolityum karışımlar yapmak için kullanılır. Bunlar fazlaca kuvvetli bazlar için kullanılır.


Lityumlu karışımlar farmakolojik olarak rahatlatıcılarda kullanılır. Lityum niobate radyo vericileri, cep telefonlarında kullanılır. Kimi lityum karışımları da porselende kullanılır. Lityum klorür, suyu abzorbe edebilir. Kimi lityum karışımları, sabun ve yağ yapmak için kullanılır.

İkinci evren savaşından sonra lityum metalinin ve karışımlarının imalatı süratle çoğaldı. Metalürjide bakırı ve bakır bileşimlerini zehirli gazlardan temizlemede kullanılır. Temelini kurşun ve kalsiyum meydana getirdiği kimi bileşimleri katılaştırır. Bunların yanı sıra özgül ısıyı azami bileşen olduğundan sıcaklık transferinde mühim yere muktedirdir. Karışımlarından lityum klorür ve lityum bromür en kuvvetli nemçeker materyallerdir. Bu yapısı ile sanayide nemden arınma işlerinde ve rutubet toplayıcı cihazlarda kullanılır.

Lityumun elementinin elde edilme şekli: ilk olarak 1100 °c’ de a biçimi sıcaklığı yükseltilerek daha da yumuşak b biçimine dönüştürülür. B biçimi sıcak sülfürik asit ile tepkimeye sokularak li2so4l2so4h5rt5 elde edilir. Elde edilmiş bu çökelek çözeltiden bölünerek na3co3 ile temizlenir. Anca suda çözünmeyen lico3 elde edilir.

Li2so3 + na2co3 → na2so4 + li2co3 (sert)

Elde edilmiş li2co3 çökeleği hcl ile tepkimeye sokularak licl elde edilir.

Li2co3 + 2 hcl → 2 licl + co2 + h2o


Licl menzile noktası altmışıncı °c den aşırı olduğundan elektroliz ile saflaştırılması zor olduğu için licl (55%) ve kcl (45%) bileşiği kullanılarak erime noktası 430 °c’ye düşürülür. Bu bileşiğim elektrolizi ile li saf bir halde elde edilir.


Eksi uç: li+ (s) + e- → li (s)
Artı uç: cl- (s) → ½ cl2 (g) + e-
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder