Discus Balığı ve Discus Balığı Özellikleri

Yazar: Unknown Tarih: 14:16 Kategori: Yorum: Yorum Yap

Discus Balığı Fiyatları, Discus, Discus akvaryumu, Discus Almak istiyorum, Discus bakımı, Discus fiyatı, Discus satış,Discus türleri, discus-fish, Ece Akvaryum Petshop, Ece Akvaryum Petshop sincan, sincan Ece Akvaryum Petshop




Discus 


Discus tatlı su balıklarında hobi edinebileceğiniz piramidin en uç ve en sivri kısmıdır. Discus beslemeye karar vermek başlı başına bir iş bir projedir. Tabi bu hiçbirinizi korkutmamalı. Aslında işi ciddiye almak ve kuralları iyi öğrenmek gerektiğidir. Discus diğer canlılar arasında dayanıklılığı ve direnci en yüksek olan türlerdendir. Sizinle konuşur size rahatsızlığını veya uygun olmayan koşulları hemen belli eder.


Bu canlıyı beslemeye karar verdiğimizde yapılan ilk yanlış acele etmektir. Bir an önce tank’ı kurup balıkları içine atmak isteriz. Hobiye balık edinmekle başlamış olmayız. Hobiyi icra edeceğimiz alan ve o alana nasıl bir sistem kurulacağı önden belirlenmelidir. Daha balık düşünmeden hobi için gerekli malzemeler edinilmeli en uygun proje yapılmalıdır.Discus ucuz yapılabilecek bir hobi asla değildir. Ama tonlarca masraf edilen bir hobide değildir eğer üretim düşünülmüyorsa.


Hobiye ayıracağımız bütçe tamamen bizlerin elindedir. Asla asla bir kalemde onlarca tank ve onlarca balıkla başlamayın. Bu balığı öğrenmek dilinden anlamak işin en önemli kısmıdır. Bilgi birikiminiz ne kadar yüksek olursa giderleriniz o kadar düşecek ve sağlıklı balık adediniz o kadar yükselecektir.

Yer Planı

Koşullar her zaman bizlere en uygun şekli ve yeri sunmayacaktır. Bu hobiden vazgeçmeyi gerektirmez. Bu balık doğru seçilen her yerde beslenebilir. Evin bir köşesinde sadece görsel olarak düşünülen güzel mobilyalı bir tank ile veya kendimize ayıracağımız küçük bir hobi odası ile de mümkün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus seçtiğimiz yerin uygunluğudur. Her evde kullanılmayan küçük bir oda vardır. Odanın küçük olması bazı koşullarda avantaj haline gelebilir. Özellikle ısı en çok masraf açan kalemdir. Küçük bir oda hem evin ısısı hemde tankların ısısı ile daha da ekonomik hale gelecektir. 


İkinci olarakda her eve göre bakılması gereken ıslak zemine yakınlığıdır. Islak zemine yakın olması su değişimlerinde sizi çok rahat ettirecektir. Uzak odalardan taşınan sular ( kova veya hortum ile) zaman içerisinde dökülme taşma yapacak ve evin zemininde küçük hasarlar oluşturacakltır. 


Tank seçimi ve uygunluk çok önemlidir. Bir anda karar verip tank satın almak çok yanlış olacaktır. Şunu unutmayın 1 tank ile başladığınız bu hobi zamanla 3,4,5,6 gibi adetlere ulaşacak hem sonradan eklemeler derme çatma olacak hem görsel keyfi sona erecek hemde sizi yoracaktır. Sonradan ekleme herşey yeni sistem uygun malzeme gerektirir buda sizi maddi olarak yorar. En sonunda sandalye üzeri küçük tank kenara sıkışmış orta boy tank vss… gibi gereksiz çözümler bulmuş halde kendinizi bulabilirsiniz. 


Akvaryum hemen elden çıkarabileceğiniz ve kolay taşıyabileceğiniz bir malzeme değildir. Alırken çok iyi hesaplanıp düşünülmesi gerekir. Karar verdiğiniz hobi odanızın ölçülerine en uygun iki kişinin taşıyabileceği ağırlıkta abartmadan bir çözüm bulunmalıdır. Yani odanın sağ duvarına yapılacak bir set daha sonra ölçü olarak sol duvara da uygun olabilecek bir proje ile olmalı. Daha da açmam gerekirse ekleme yapılacak ise sistem bozulmadan aynı setden ekleme yapılabilirliği çok önemlidir. 

Standardizasyon yapılan hobiyi zaman içerisinde daha da bilimsel bir çalışma haline getirecektir.,
Doğru planlanmış bir hobi odası sizin ne kadar vaktinizi çaldığı ile doğru orantılıdır. Yani görsel keyif dışında yapılması zorunlu temizlik ve su değişimlerine harcadığınız efor ve vakit sizi yormamalı keyifli ve kısa süreli olmalıdır. Aksi halde hem siz hemde evde ikamet eden bireyler zamanla şikayet etmeye başlıyacaktır. Buda hobi olmaktan çıkıp eziyet haline dönüşecektir.


Tank Seçimi

Yeni başlıyan dostlarımız için en uygun balık damızlık altı diye tabir ettiğimiz gruptur. Daha küçük olanları hem seçimde hata yapılması açısından hemde bakım boylama açısından zordur. Discus hedefleri olan bir türdür. Yani bu balığı beslemek yem vermek anlamına gelmez. Boylama ve formlama kısmı ciddi bilgi birikimi denemeler ve tecrübe gerektirir. İşte bu nedenle bu hobi bir aşk gibi tutkuludur. 

Zoru başarmak yeni şeyler keşvetmek her zaman insanlara keyif vermiştir. İşte bu nedenle yeni başlıyacak dostlar daha tecrübe edinmeden küçük veya yavru balık ile başlamanız genel olarak hüsranla sonuçlanacak ve sizi hobiden soğutacaktır. Başlangıç kurulumu masraflı olan bu hobi baştan iyi karar verilerek yapılmalıdır. Bu balık sabır ve özveri ister. Vazgeçilememesinin yegane temeli budur. Bu balığı hakkıyla besleyenler şunu iyi bilirki kafasındaki grubu yaratması 5 sene veya üzerinde olacaktır. Uzun bir maraton olduğundan hem sabit bir hobinzi hemde geleceğe yönelik tatlı hevesleriniz olacaktır.


Damızlık altı veya damızlı olarak beslenecek balıklar için alt limit 250 lt dir. Ben en az 300 lt olması gerektiğini düşünüyorum. Odanın duvar ölçüsüne göre 125*50*50 veya varyasyonları eğer duvar uzunluğu kısa ise 100*60*50 gibi derinlikler ile oynayarak bir ölçü tutturmak mümkündür. Tabi istediğimiz ölçüleri en uygun set haline dönüştürmek gereklidir. Yer uygun ise bir set örneklemek gerekir ise 150*50*50 orta raf, 50*50*50 yanında 100*50*50 üst raf gibi bir sistem sizi çok rahat ettirecektir. Tabiki en altada koyulacak cam su dinlendirme veya sump olarak da kullanılabilir.


Yaptıracağınız sistemdeki camları kesinlikle fon ile kaplattırınız. Kullandığım fonlar açık mavi ve beyazdır. Zaman içerisinde beyaz fonlu tankların daha keyifli olduğu kararına vardım. Görsel olarak güzel ışığı doğru dağıtmakta ve özellikle balığın rengi ortaya çıkmaktadır. Temizliği daha kolay ve fotoğraf çekiminde görüntü kalitesi daha düzgün olmaktadır.


Set yaparken lütfen su dinlendirmek durumunda olduğunuzu unutmayın onun için yer ayarlamanız çok önemli. Eğer baştan düşünülmez ise evin garip köşelerinde garip plastik tanklar oluşmaya başlamaktadır.

Ben Discus için uygun ve abartısız sistemi şu şekilde uygun görüyorum. Yukarıda belirttiğim gibi bir set ile başlamak şu şekilde olacaktır. Önce kendime abartmadan 9-11 adet aynı yerden sağlıklı damızlık altı aynı tür balık edinim 150 lik tankda boylarım. Ordan çıkaracağım çiftimi aynı setimdeki 50*50*50 tankımda üretir zamanı gelince ayıracağım yavrularımı da 100*50*50 tankımda boylarım. Bu kompakt sistem her ihtiyacınıza abartmadan hitap edecektir. Ne zaman ki üretimi büyütmeğe yönelirim. O vakit hemen karşısına bu sefer 150*50*50 alt ve 150*50*50 üst olarak bir set daha yaptırır damızlıkları karşı tarafa alır yer açarım.


Su

Ana kalem olarak kullanacağımız zorunlu yapı taşı. Su olmadan bu balıkları hayatta tutmak mümkün değildir. Su üzerine yoğunlaşmamız araştırmamız ve doğru metodları uygulamamız icab eder. Ancak bazı hurafeler vardır. Bu balıklar şu değerlerde yaşar, amazon nehri değerleri tutturulmalıdır, ph değeri çok önemlidir, ms(iletkenlik değeri) çok önemlidir,ölçemediğimiz metaller vss… Elbette bilimsel olarak düşünüldüğün de her biri hayati önlem taşır. Ancak bu bir hobidir kimyasal bir araştırma tezi değil. 

Demek istediğim ana kalem olarak ölçtüğümüz bazı değerler var ve bu değerler kontrol altında tutulursa abartmadan faydası elbette olacaktır. Şu nedenle yazdım tüm bunları, yeni başlayacak dostlarımıza R/O suyu kullanılmalı tamamı r/o suyu olmalıdır denmektedir. Böyle birşey yoktur. Bizler r/o suyunu sadece üretim yaparken kullanmaktayız. Elbette tamamı r/o suyu ile bir takım ilaveler ile kaliteli su yaratmak mümkündür faydalıdırda ancak astarı yüzünden pahalıya gelmekte ve tadı kaçmaktadır. Halbuki bulunduğumuz ilin çeşme suyunda da bu işi başarmak mümkündür. Denize yakın bazı illerde su değerleri tuz karışmasından dolayı çok yüksek ms değerleri verebilmektedir. Buna müdehale etmek mümkündür. 


Bu balıklar o değerlere de alışır hatta ben çeşme suyu kullanıyorum 800 ms-1000 ms ve gayet sağlıklılar diyen de olacaktır. Orada atlanmaması gereken husus mukozadır. Yüksek tuzluluk oranı mukozayı sürekli zorlar. Mukoza bu canlıları ayakta tutan dışardan gelecek tüm etkilere karşı koruyan bir yapı. Bunun incelmesine müsade etmek kolay hastalanmasına izin vermek demektir. Bunun dışında çeşme suyu rahatlıkla kullanılabilir tabi hava ile dinlendirilip klordan arındıktan sonra. Aynı akvaryum suyumuzu bazı vitaminler ve katkılar ile desteklememiz olağandır. Bazı periotlarda yapılmalıdır da. Ph değerleri mümkün ise olması gereken aralıkta tutulmalıdır 6-7,5 ph aralığı uygundur. Bu aralık dışına çıkıldığında ki bu bir anda olursa kayıplar yaşanır. Yavaş yavaş olursa çok büyük bir sıkıntı yaşamazsınız ancak sadece balıklar için değil insanlar için de ph değerleri çok önemlidir ve zamanla sıkıntılar başlayacaktır. Sonuç olarak sadece suda değil tüm yaşam koşullarına aynı insanlarda olduğu gibi bilimsel bir takım marjlar aralıklar vardır bunlara dikkat edildiğinde bir problem ile karşılaşmanız zor olur. Suya eklenecek ilaç katkı malzemesi gibi ürünleri okuyup iyi anladıktan sonra araştırarak kullanınız bazıları bakteri kolonisini silip atabilir.


Filtrasyon

Filtrasyon bu işin yapı taşıdır. Bu düzenek ne kadar iyi çalışır ise sisteminiz o kadar sağlam olacak demektir. Bu beslenen balığın sağlığına, formuna, boylanmasına katkı sağlayacaktır. Filtrasyon denince akla yeni başlayan dostlar için söylüyorum tank’ın içini,tortuları,emim temizleyen bir sistem olduğu düşünülmekte. Aksine filtrasyon sistemine bu tortu ve pisliklerin gitmemesi daha da iyi olur. Filtrasyon sistemi yararlı bakterilerimizin evidir. Bu koloni ne kadar sağlam ve adetli olursa bizimde su döngümüz o kadar uygun o kadar sağlıklı olur. Amaç bu bakterileri sağlıklı bir şekilde sistemde ayakta tutabilmekdir. Taban pisliği ve tortuları tankdan uzaklaştırmak bizim görevimizdir. Bu nedenle su değişimi yaparak dip çekeriz.  Tabi sadece dip çekmek amaçlı su değişimi yapılmaz. Su değişimlerinde tankda oluşan amonyak, nitrit,nitrat döngüsünü sudan uzaklaştırıp yeni su ilavesi ile mg oranlarını aşağı çekmek hedeflenmektedir. Aynı zaman da bol oksijen ve mineralde eklemiş oluyoruz. Balıklar sadece yediklerinden değil sudaki minerallerden de beslenmekteler. Sonuç olarak periodik su değişimi son derece yararlıdır ve balıklara ciddi bir ivme kazandırır. 


İşte burda filtrasyonun önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Dinlenmiş dahi olsa çeşme suyunda balık yaşatamazsınız. Herşeyi ile oturmuş sistem gereklidir. Peki bizler periodik su değişimlerinde bu suyu bozmuyormuyuz? Evet işte tam burada bakteri kültürümüzün gücü devreye giriyor. İyi oturmuş bir sistemde su değişimleri sonrası sıkıntılar yaşanmız. Eğer döngü doğru değil veya yetersiz ise yüksek miktarda su değişimleri ile silip atarsınız buda kayıplara yol açacaktır. Dinlenmemiş klorlu su hem balıklara hemde sisteme çok zarar verir bu nedenle min 24 saat dinlenmiş aynı odada ılınmış sudan zarar gelmez.


Filtrasyon için kullanılan yöntemlerin başlıcaları altdan sump,içten sump ve dış motordur. Sump sistemleri tabiki hazne olarak daha büyük olduğundan daha fazla malzeme barındırır. Bu sebeple daha fazla bakteri içerebilmektedir. Sump sistemi her zaman daha etkilidir ancak bazı dezavantajları da yok değil tabi. Genel altdan sump sistemi tüm tanklara su basacağından herhangi bir tankda balık hasta ise diğer tanklara hemen geçecektir. Ve ev ortamında şırıltı sesinin önüne geçmek zordur. Bu nedenle içten sump daha avantajlı gözükmektedir. Hem küçük motorlarla az sirkülasyon sağlar hemde ekonomiktir. Hatta birçok üretici küçük veya üretim tanklarının filtrasyonlarını pipo filtre ağzı ile çözmektedir. 


Sirkilasyonu sadece hava ile yapmaktadırlar. Bu sistemde biraz ilgi ve temizlik gerektirir. Yani balıkları 1 hafta yanlız bıraktığınızda filtre tıkanması gibi sıkıntılar ile karşılaşmanız mümkün olabilir. Dış filtre ise doğru malzeme koyulduğunda ve uygun filtre alındığında sorunsuz çalışır ve işinizi çözecektir. Tabi bunun için çok doğru malzeme alınması şarttır. Bazı filtreler su seviyesi azaldığında hava yapar ve sizi uğraştırır. Bazıları ise contadan veya hortum vanalarından kaçak yaparak su sızdırabilir. İdeal marka alındığında bu sıkıntılar yaşanması zordur. Seçim tamamen kişiye bağlıdır. Üç sistemde efektif şekilde çalışabilir. Ek olarak her tankda pipo filtre tutmanızı ve havayı bu şekilde sağlamanızı şiddet ile tavsiye ederim.


Balık Seçimi

Hobiye yeni başlıyorum bu balığı en iyi şekilde beslemek istiyorum diyorsunuz. Sistemimizi kurduk tanklarımızı hazırladık sularımızı doldurduk sıra geldi Discus’a. En heyecanlı ve en sıkıntılı kısmı burası. Discus oldu bittiye gelebilecek bir tür değildir. Heleki sağdan soldan toplama yaparsanız tam bir hüsran olur. Hep dedim ya hobiyi abartmadan yavaş yavaş yapınız diye. Bütcenizi önce sisteme ayırınız bitiriniz sular ve sistem oturana kadar ara veriniz. Hem bütçe olarak nefes alın hemde araştıracak vaktiniz olsun. Önce saygın sitelerden forumlardan bu balığın türlerini ve tür özelliklerini araştırın. Sizin beğeninize hangi tür hitap ediyorsa o balıkları edinin. 
Ucuz diye asla balık almayın. Bildiğiniz , bilgisine tecrübesine ve emeğine saygı duyduğunuz üreticilerden balık alınız. Balıkları belirli bir süre takip edin. Gözlemleyin ve araştırın. Üretim düşünüyorsanız mukoza sıkıntısı olmayan üretimi zor olmayan türleri tercih edin. Bu balıkda moda yoktur. Bu empoze edilmeye çalışılır ancak öyle bir furya yoktur. Bu moda bilinçli bir şekilde yapılmaktadır. Discus balık olarak türünün özelliğini taşıyor ve form olarak da Discus’un özelliklerini taşıyor ise her tür kıymetlidir. 


Her türün kendi içerisinde üzerinde taşıması gerektiği bazı özellikleri vardır. Bu konu çok uzun ve bilgi olarak kolay ulaşılabilir haldedir tekrar yazmanın bir manası yoktur. Yeter ki okumadan araştırmadan balık almayınız. Sizlere fikir sunan kişilerin bilgilerine ve fikirlerine değer veriniz ama hiçbir zaman bir kişi ile konuşup karar vermeyiniz. Birden fazla fikir ve tecrübe aktarımı bazı kararlarınız değiştirebilir. Çok araştırıp çok okuyun çok dinleyin takip edin kararı en sonunda siz verin. Sonun da balığı besleyecek ve emek verecek sizsiniz.


Beğenmediğiniz bir balığı dünya şampiyonu da olsa almayın. Önce görsel olarak sizi tatmin etmelidir. Alacağınız balıkların anaçlarını muhakkak görünüz. Anaçlarının ne olduğunu bilmediğiniz balıkları almayınız. Kanı oturmamış tesadüf eseri alttan çıkmış balıklar olabilir ve siz büyütüp anaç olarak kullandığınız da alttan gelen yavrular emeklerinizi boşa çıkarmasınlar. 


Bu balık da insanı bağlayan ve emek koyduran husus balığın kalitesidir. Balığın kalitesini kısaca şöyle özetlemek isterim;


Balığın kendi formu ve tür özelliği

Balığın bar düzgünlüğü
Göz şekli rengi ve oranı
Yüzgeç, kuyruk vss.. doğru ve eksiksiz olması
vss….


gibi hususlar balıkta zaten olması gerekenlerdir. Bir husus daha varki bu hobinin ilerleyen zamanlarında üretim aşamasında baş gösterir. Balığın oturmuş bir kan olup olmadığı. Genetik çalışmalar ile uzun emekler isteyen bir çalışma. Bazı üreticilerin senelerce emek verdikleri bir konu. İşte tam burda özveri ve emek devreye girmektedir. Bu balığı beslerken zaman ile hep çıta yükselir ve en iyisine gitmek ister insan. En iyisi dışarıdan gelen en güzeli değildir. En iyisi üzerinde senelerce çalışılmış kısmen bile olsa oturmuş bir kana ait balıkların iyileridir. Burda tür önemli değildir önemli olan verilen emeklerdir. 


Uzatmadan özetliyeyim balık almak balık satın almak demek değildir. Bu balıklar tetra gibi kısa ömürlü balıklar değil emek ve masraf isteyen balıklardır. Alınmadan önce çok düşünülmesi çok araştırılması gerekir. Hobiye başlamadan önce hedeflerin belirlenip projeli çalışılması hem sizi hemde cebinizi çok mutlu edecektir.


Maliyet

Sistemi kurduk balıklarımızı aldık peki bizleri nasıl bir maliyet beklemekte?

Bu işte ana kalem olan su en ucuz olanıdır. Suyun tonaj bedeli belli ve sizin kontrolünüz altında olacaktır. Yani değişim litre hesabını kontrol edebilirsiniz. Diğer bir kalem ise elektrik. Burada kullanılan kalemler hava motoru, dış motor veya sump motoru, ısıtıcı, ışıklandırma. Hava motorunu hesaplıyarak tek motor çok çıkışlı şeçmek tek çıkışlı 6-7 motor kullanmaktan daha efektif olacaktır.Dış motor veya sump motorları için alınacak tedbir ise gereksiz büyük tutmamak olacaktır. İdeali neyse o kullanılmalı hem elektrik tasarrufu hemde fazla sirkülasyondan kurtulmak için (Discuslar durağın suda daha mutlu ve sağlıklı yaşarlar). Isı bu işteki en büyük kalem. Yapılacak tankların Alt arka veya ara kesitleri strafor ile kapanabilir. Sürgü camı muhakkak kullanılmalıdır. Hem ısı kaybı çok azalır hemde tankdan atlama vakaları yaşanmaz. Kendinize fazladan ölçülü strafor paneller kesip işiniz bittiğinde tankların üzerine koyabilirsiniz. Alttan sump sistemi ısı kaybını biraz arttırmaktadır. İçten sump ve dış motordaki kayıp daha az olacaktır. Hobi odasının kapısını buzdolabı kapısı gibi düşünün. Sürekli açık kalmamalıdır. Mümkün ise küçük bir aspratör ile sürekli bir havalandırma faydalı olacaktır. Oda da oksijen miktarı düşmemeli hava motorları oda daki havayı çekmektedir. Tank ısıtıcıları gereksiz büyük veya gereksiz küçük olmamalıdır. Isıtıcılar tanlk litre hesabına göre yerleştirilmelidir. Küçük ısıtıcılar istenen ısıyı yakalamak için sürekli çalışıp daha fazla enerji sarfiyatı yapabilirler. Bu sistem de oda tankları tanklar da odayı ısıtacağından zamanla ısı için tüketilen enerji miktarı düşecektir. Işıklandırma için daha tasarruflu olan led aydınlatmaları kullanmanızı tavsiye ederim.


Sonuç olarak küçük bir sistemde dahi olsa elektrik için fazladan 60-120 arası su içinse 20-40 arasında faturalarda artışla karşılaşmanız mümkündür. Eğer küçük ama faydalı önlemleri göz ardı ederseniz bu marj yükselecektir. Tabi ben minimumlarını yazdım sistem büyürse faturalarda aynı oranda kabaracaktır.

Damızlık boyda balıkların beslenmesi ile üretim aşaması arasında ciddi fatura farklılıkları çıkar. Üretim çok daha masraflı olacaktır.


Şimdi tekrar düşünelim tanklarımız yaptırdık, başlangıç maliyetlerimize katlandık, sabit masraflarımızı göz ardı etmeden her ay ödemeye karar verdik ve en önemlisi kendi emeğimizi yorulmadan yılmadan sarfetmeye karar verdik.


Discus seçimi:

Discus seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurları sıralamak gerekirse,

1-Almayı düşündüğünüz discusun renkleri canlı mukozası parlak gözleri buğulu değil canlı ve kırmızı olmalıdır,

2- Vücudundan geçen barlar kesiksiz ve düz olmalıdır,
3-Vücut gelişimi ve göz iriliği orantılı olmalıdır, gözleri vücuduna göre büyük ve dışarı çıkık discus yanık demektir, alınmamalıdır, vücudun harmonisi düzgün olmalıdır.
4-Vücut şekli dairesel olmalıdır, elips olmamalı kafa üçgenimsi sivri değil yuvarlak olmalıdır.
5-Derisinin üzerinde, mukozasında pamuksu görüntü olmamalı, discus kendisini akvaryum içerisinde çeşitli objelere sürtmeye çalışmamalıdır, bu durum dış parazit göstergesidir,
6-Kafada çökük yada delik olmamalıdır.
7-Alt ve üst Finlerini gergin açarak hareketli ve atak yüzmeli, finleri kısık duran balık tercih edilmemelidir.
8-Balığın dışkısı gözlemlenmeli, jelimsi beyaz içerisinde hava kabarcığı şeklinde boşluk olmamalı bu şekilde dışkılayan balık tercih edilmemelidir, bu durum iç parazit göstergesidir,
9-Kesinlikle tubifex ile beslenmiş ve büyütülmüş discuslar tercih edilmemelidir, bu tür balıklar sisteminizdeki diğer balıklarınızıda riske sokar ve kendileride er geç hastalık geçirirler, ilk etapta ihtişamlı sağlıklı ve iri gözükmeleri sizi aldatmamalıdır, bir nevi canlı bomba gibi tankınıza hastalık getirirler.
10-Sürekli canlı yem ile beslenmiş balıkları tercih etmeyiniz, alacağınız tanktaki balıklara elinizi uzattığınızda iştahla yukarı gelmeli ve kuru yem almalılardır, bunu discusu alacağınız yerde deneyiniz.
11-Çekinen rengini karartmış bir köşede ürkek duran discuslar tercih edilmemelidir
12-Discusun solunumu gözlenmelidir, solungaç kapaklarının ikiside açılıp kapanmalı ve dakikada 80 kez bunu yapması gereklidir, aksi durum solungaç kurtlarına işarettir.
13-Hormonlu discuslar tercih edilmemelidir, ortalama 5- 6 cm olan ve renkleri olması gerekenden daha kırmızı ve daha parlak mavi olan discuslar hormonludur o boydaki bir balık tüm renklerini ve desenlerini veremez, bu balıklar çok fazla gelişmeyecek ve üreme döneminde verimsiz kalacaktır.
14-Balıklarınızı nakil etmeden önce içinde bulundukları tankın su değerlerini öğrenip kendi tankınızdaki su parametrelerini mümkün olduğunca ayarlayınız.
15-Sisteminizde bulunduracağınız discusları aynı tanktan yada üreticiden seçmeye özen gösterin, 3 tane bir yerden, 2 tane bir yerden, 5 tane bir yerden balık alıp aynı tanka koymak farklı su biyolojisinden gelen balıkların farklı bakteri gurularını taşıması sebebi ile risk teşkil eder.


Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder